Tuintips

Onkruid lang je wegrand

Beter voorkomen dan genezen – bodembedekkers of gras

Onkruid vergaat niet! Je kunt het op allerlei manieren bestrijden, maar het komt steeds weer terug. Voorkom daarom onkruid in jouw randje met bodembedekkers.
Wanneer bodembedekkers eenmaal de lege stukken grond hebben bedekt, zal hier weinig onkruid doorheen komen. Een ander voordeel van bodembedekkers is dat deze het park opfleuren: een mooie groenstrook is immers veel mooier dan een onkruidrand of kale zwarte grond!

Ook gras is een goede optie, maar dat vraagt wel vaker (zelf) maaien. Welke vorm je ook kiest voor jouw deel van de wegrand, help ajb mee dat het park er prettig groen en verzorgd uit ziet.

Bodembedekkers
Wij hebben alvast wat onderzoek gedaan.
Aangezien deze planten vaak goed groeien, houd je er ook wel eens wat van over. Denk dan aan deĀ Moestuinruilgroep van de Molenpolder-buurt, onder ander voor ruilen van groenten en planten.
De volgende bodembedekkers voorkomen (het meeste) onkruid er tussen!

Pachysandra
Vormt al binnen een jaar een (winter)groen tapijt. Van april tot juni bloeit hij met onopvallende witte bloemetjes.

Kattenkruid (Nepeta)
Vele paarsblauwe bloemetjes (juli-september) die veel vlinders en bijen aantrekken. Let wel op, want hij kan ook andere planten gaan overwoekeren. Katten zijn dol op de plant en spelen er graag mee, dus plant hem alleen als je een kattenliefhebber bent.

Klimop (Hedera)
Klimplant die ook geweldig is als bodembedekker. Wintergroen en groeit snel. Houd hem wel goed in de gaten want de plant kan alles overwoekeren.

Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
Bloeit met leuke gele bloemetjes (mei-juni). Familielid van de aardbei, er groeien helaas geen lekkere vruchtjes aan.

Maagdenpalm (Vinca minor
Ontzettend sterk en houd onkruid heel goed weg. Je kunt zelfs zonder problemen af en toe over een volwassen plant heenlopen. Hij is ook nog mooi, want van maart tot juni bloeit hij met allemaal blauwe bloemetjes.

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
Kruid met een vrolijke geelgroene kleur. Makkelijke wintergroene plant.

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
Bloeit in juni en juli met mooie zachtroze bloemetjes. Hij is wintergroen en wordt maximaal een halve meter hoog, maar meestal blijft hij lager.

Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)
Dichte struik met kleine donkergroene glanzende blaadjes. Deze blaadjes worden in de herfst donkerrood en in de winter verliest hij meestal zijn blad. Hij bloeit van mei tot juni met witte bloemen waarna zich rode bessen vormen.

19,881 Comments