(ver)bouw tips

Vergunningsvrij uitbouwen

Schuurtjes, kleine uitbreidingen aan een chalet, carports… Er zijn veel redenen te noemen waarom jijzelf of je buren op een of ander moment aan het bouwen zouden willen gaan. Vaak wordt het er alleen maar mooier op, maar wat als je buurman iets teveel doorslaat in zijn creativiteit..? Dan is het wel zo fijn als iedereen vooraf zijn of haar plannen checkt bij de gemeente, maar er zijn nog meer redenen..

  • Brandveiligheid;
  • Voorkomen dat de nieuwe aanwinst weer afgebroken moet worden, omdat het tóch niet aan de regels bleek te voldoen;
  • Ook kunnen de mensen van het omgevingsloket van de gemeente nog wel eens goede tips geven.

Vaak is voor bouwactiviteiten een omgevingsvergunning nodig (wat vroeger ‘bouwvergunning’ heette). Er zijn echter landelijke regels die het mogelijk maken om in bepaalde omstandigheden zonder vergunning te bouwen; het zgn. vergunningsvrij bouwen. Dat scheelt tijd en kosten, want je hoeft geen leges te betalen.

Het bouwwerk moet dan wel aan een aantal eisen voldoen, zoals:

  • Het moet altijd op het zgn. achtererfgebied staan. Dit is het deel van je perceel dat begint op één meter achter de voorgevel.
  • Het mag maar een bepaald deel beslaan van het achtererfgebied. Hoe groot dat deel is, is afhankelijk van de grootte van het achtererfgebied.
  • Het is verder nog gebonden aan een aantal regels over bijvoorbeeld hoogte en gebruik.

Alle informatie, inclusief een overzichtelijk ‘stappenplan’, is te vinden in een brochure van de Rijksoverheid. Deze kan gedownload worden van de site watmagikbouwen.nl . Op die site staat nog meer nuttige informatie over bouwen met en zonder vergunning.

Maar altijd geldt eigenlijk wel: overleg je plannen met de mensen van het omgevingsloket van de gemeente. Dan weet je waar je aan toe bent en waar je je aan te houden hebt.

En, minstens even belangrijk: laat op tijd aan je buren weten dat je bouwplannen hebt. Dan kan alles in goede verhoudingen gebeuren en houden we de sfeer op het park goed en positief.

19,492 Comments