35 tips die je direct kan toepassen (zonder financiële middelen)
De tips zijn samengesteld uit verschillende lijstjes van internet. Sommige zijn voor de hand liggend, andere heb je misschien nooit bij stil gestaan. Lees ze door en doe er je voordeel mee!
De belangrijkste tip is, mocht je deze nog niet hebben, laat gratis een slimme meter plaatsen. Download de app van je energie leverancier of laat een maandelijks energierapport naar je email sturen. Zo heb je inzicht in je verbruik en weet je of de maatregelen die je treft zin hebben.
1. Doe je lampen uit in ruimtes waar je niet bent
2. Vervang al je gloeilampen door LED lampen
dit bespaart 80% elektriciteit per lamp. Een LED lamp gaat gemiddeld 50 000 branduren mee.
3. Gebruik zo weinig mogelijk grote lichten, gebruik vooral kleine lampen.
4. Zet lampen in de hoeken van de kamer
Zodat ze op twee muren kunnen reflecteren en zo meer licht verspreiden
5. Voorkom sluipverbruik
Veel apparaten gebruiken nog stroom als ze op stand-by staan. Zorg dat je apparaten echt uit staan, dit kan bijvoorbeeld door een stekkerdoos met schakelaar.
6. Haal opladers voor je telefoon en tandenborstel uit het stopcontact
Ze blijven stroom gebruiken, ook als je ze niet gebruikt. Laad je telefoon ook niet de hele nacht op, zo lang duurt het opladen niet maar de oplader blijft toch stroom gebruiken. Haal ook de stekker van andere apparaten eruit, want je koffiezetapparaat, broodrooster, waterkoker etc. blijven ook stroom gebruiken als de stekker er in zit maar je ze niet gebruikt.
7. Verwarming lager
In de nacht kan de verwarming uit en zet overdag de verwarming zo laag mogelijk. Vaak wordt het voor stenen huis geadviseerd om het niet te veel te laten afkoelen omdat het dan meer energie kost om het weer op te warmen, dit geldt niet voor houten huizen. Het warmt sneller op, maar laat de warmte ook weer sneller los.
Trek een warme trui aan, investeer in goede (wollen) sloffen en leg een extra deken op je bed. Bij de kringloop zijn vaak lekkere wollen dekens te koop voor weinig en een kruik biedt ook uitkomst.
Let op! Als het vriest is het wel verstandig om alle radiatoren open te draaien, zodat ze niet bevriezen.
8. Zet de verwarming al ruim een uur voordat je gaat slapen lager of uit
De warmte blijft nog lang genoeg hangen, maar je bespaart er een hoop mee.
9. Truien en dekens
Door jezelf lekker warm aan te kleden en een extra deken op de bank en in je bed te leggen ben je minder snel geneigd om de verwarming omhoog te zetten
10. Ben lekker bezig in huis, blijf in beweging
Ga niet stil zitten maar doe iets in huis waarbij je in beweging blijft, dan bespaar je gelijk op energie kosten voor de tv of computer en blijf je zelf lekker warm.
11. Verbruik minder warm water
Het verwarmen van water zorgt voor veel energieverbruik. Daarom is het verstandig om zuiniger om te gaan met het gebruik van warm water. De douche zorgt voor 80% van het totale warme water verbruik in een huishouden. Daarom is er met het douchen het meeste te besparen. Er zijn meerdere manieren om te besparen op warm water. Douche ten eerste niet te lang: maximaal 5 minuten. Wanneer je standaard 5 minuten doucht, in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaar je zo’n 15.000 liter water en 60m3 gas per jaar. Je kan ook de douche uitzetten terwijl je je inzeept en ‘lekker’ koud afdouchen.
12. Was op een lagere temperatuur (30 i.p.v. 40 en 40 i.p.v. 60)
en zet ook de afwasmachine op een zo laag mogelijke temperatuur. Het tegenovergestelde geldt voor de koelkast en de vriezer. Zet deze niet lager dan nodig, want dat kost het apparaat veel energie.
13. Hang de was op
De droger en centrifuge gebruiken beiden veel energie.
14. Droog meerdere ladingen was achter elkaar
Als je toch de droger moet gebruiken, zorg dan dat je meerdere ladingen was hebt klaarliggen, zodat de droger tussen de beurten in niet volledig afkoelt. Het kost namelijk energie om op te warmen.
15. Verwijder het stof uit het filter van de droger voor iedere beurt
Zo blijft de droger efficiënt werken.
16. Gebruik een afwasteil
Je verspilt een gigantische hoeveelheden water, afwasmiddel en energie wanneer je de warme kraan laat lopen en zo de afwas doet. Gebruik dus een afwasteil (of doe de stop in de gootsteen).
17. Kook alleen de hoeveelheid water die je daadwerkelijk nodig hebt
Vul niet de volledige waterkoker als je één kopje thee gaat maken. Er is veel energie nodig om water te laten koken, en hoe meer water er in de waterkoker zit, hoe meer energie er nodig is. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een pan water opzet voor je rijst, pasta of groente (met al dat water spoel je bovendien de nodige vitaminen door de gootsteen).
18. Investeer in een goede thermoskan
Wanneer je heet water direct in een thermoskan stopt hoef je maar één à twee keer per dag water te koken voor thee.
19.Volle vaatwasser en wasmachine
Zet de vaatwasser en wasmachine alleen aan als ze vol zitten. Daar staat tegenover dat een te volle wasmachine ook weer niet goed is en minder schone was zal opleveren. Houd daarom als vuistregel aan dat er minimaal een hand tussen de was en de bovenkant van de trommel past.
20. Gebruik de oven efficiënt
De oven verwarmen voor één pizza of twee broodjes is zonde van de energie. Zorg dat je meerdere dingen tegelijk kan bakken en haal zo meer uit dezelfde warmte.
21. Verwarm je huis met kookwarmte
Laat na gebruik de oven openstaan om je huis te verwarmen.
22. Volle vriezer
Wanneer je vriezer volledig vol is, hoeft er minder lucht gekoeld te worden en hoeft de vriezer dus minder hard te werken. Als je iets uit je vriezer nodig hebt, haal het er dan op tijd uit en zet het in de koelkast, want dan hoeft die minder hard te koelen (de spullen uit de vriezer koelen immers mee).
23. Volle koelkast
Zelfde argument als de vorige tip. Een lege plek in de koelkast is niet alleen zonde van de ruimte, maar zorgt ook voor extra energieverbruik.
24. Zet de koelkast en vriezer minstens 10 cm van de wand af.
De achterkant van deze apparaten geven warmte af en als deze warmte nergens heen kan, zullen ze veel minder efficiënt koelen.
25.Vervang of reinig het filter van de afzuigkap zodra deze vies is.
Het filter zal een stuk harder moeten werken – en dus meer energie verbruiken wanneer er vuil op zit.
26. Bereid kleine maaltijden in een kleine pan
Wanneer je een kleine maaltijd bereid, is het zonde van de energie om een grote pan te verhitten.
27. Eet eenpansmaaltijden
Gooi al je eten lekker in één pan, dat scheelt weer aan gasverbruik. Overigens is het zo dat het eten nog nagaart als de pan nog warm is, maar het gas al uit.
28. Eet met meerdere mensen samen
Je bespaart energie door het samen te koken, maar meer mensen in huis betekent ook dat de verwarming minder hard hoeft te werken (in verband met al die fijne lichaamswarmte die we uitstralen).
29. Gebruik deksels bij het koken
Door goed afsluitende deksels te gebruiken bij het koken is het eten sneller gaar, en bespaar je dus energie.
30. Verwijder de stoflaag op lampen
Veel stof kan tot 50% van het licht blokkeren.
31. Gebruik je gordijnen
Gordijnen zijn er niet alleen zodat mensen ‘s avonds niet zomaar naar binnen kunnen gluren. Ze zorgen er namelijk ook voor dat de warmte in huis niet zomaar kan ontsnappen. Zorg er in de winter dus dat je ‘s ochtends direct de gordijnen open doet zodat de warmte en het licht van de zon naar binnen kunnen komen. En doe ze ‘s avonds weer dicht zodat deze warmte wordt vastgehouden.
Hangen de gordijnen voor de radiator? Maak ze dan korter, anders kan de warmte niet goed de kamer in.
32. Vloerkleden
Vloerkleden zorgen voor extra comfort, de kou trekt minder snel op vanuit de grond en de hitte ontsnapt minder snel.
33. Gebruik lichten met een bewegingssensor buiten
Lichten die aanspringen zodra je thuis komt en weer uit gaan als je binnen bent, zijn een stuk efficiënter dan lichten die de hele avond (of zelfs nacht) blijven branden.
34. Ontlucht de verwarming. Wanneer u de verwarming een tijdje niet gebruikt heeft, dan kunnen er luchtbellen in de verwarming en buizen ontstaan. En door deze luchtbellen kan niet de hele verwarming optimaal zijn werk doen. Ontlucht daarom regelmatig uw verwarming met een speciale ontluchtingssleutel. Doe dit voordat u de verwarming gaat gebruiken, maar ook een keertje wanneer deze uit staat – in de zomer bijvoorbeeld.
35. Zet de tempratuur van je CV ketel op ecostand
Bij veel cv-ketels staat warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan eigenlijk steeds standby voor als je de warme kraan opendraait. Je hebt dan snel warm water, maar dit kost extra energie. Met de eco-stand bespaar je op gas: de ketel gaat het water pas verwarmen als je de warme kraan opent of leert op welke tijden er warm water nodig is. In de handleiding van je cv-ketel zie je hoe je de instelling voor warm water kunt aanpassen. Of vraag het aan de cv-monteur bij de onderhoudsbeurt.