Tips waarbij een (kleine) financiële investering nodig is
9 tips met een kleine financiële investering
1. gebruik stekkers met een tijdschakelaar
Die kun je zo programmeren dat ze je apparaat ’s nachts helemaal uit zetten. Bijvoorbeeld je wifi-modem.
2. Programmeerbare thermostaat
Door de thermostaat zo in te stellen dat hij automatisch harder of zachter gaat, vergeet je nooit meer om hem ‘s avonds lager te zetten.
3. Waterbesparende douchekop
Gebruik een waterbesparende douchekop. Waar een normale douchekop zo’n 9 liter per minuut doorlaat, laat een waterbesparende ongeveer 7 liter per minuut door.
Weet je niet of je al een waterbesparende douchekop hebt? Stop de douchekop in een emmer en zet de douche aan. Zit er na een minuut meer dan 7 liter in, dan heb je geen waterbesparende douchekop.
4. Gebruik lichtdimmers in huis
Dimmers geven niet alleen een gezellig gevoel, maar besparen ook energie.
5. Werk met tochtstrip en radiatorfolie
Plaatsen reflecterende radiatorfolie achter de verwarming en tochtstrips tussen de ramen en onder de deuren. Dicht naden en kieren. Monteer tochtborstels op deuren waar een kier tussen de vloer en deur zit. Het kan ook schelen om een dik gordijn voor je voordeur te hangen, mocht daar veel kou vanaf komen. Ook oude openslaande deuren hebben vaak een kier, als een tochtstrip niet werkt kan je er ook een opgerolde deken of een tochtkussen voor leggen.
6. Vervang de strips aan de zijkant van de koelkast
Vervang zo snel mogelijk de isoleerstrips wanneer je iets van koude lucht voelt buiten de koelkast. Er kan ontzettend veel koude lucht en daarmee energie weglekken wanneer de strips niet goed aansluiten. Als je een oude koelkast hebt, is het sowieso energiezuiniger (en dus ook beter voor het milieu) om een nieuwe aan te schaffen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig in een tijd waarin we juist prediken voor minder spullen, maar in dit geval werkt het echt minder.
7. plaats een radiatorventilator
Dit apparaat plaats je gemakkelijk onder de radiator. Door de ventilatoren die in het kastje zitten, verplaatst de warmte zich snel en gelijkmatig door je ruimte. Zo bespaar je 22% op je gasverbruik.
8. Leidingisolatie
Isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimten breng je makkelijk aan. Het kost een paar tientjes, die meestal binnen een jaar hebt terug verdiend. Gemiddeld levert het isoleren van één meter leiding een besparing op van drie tot vier m3 per jaar. Leidingisolatie koop je bij de bouwmarkt.
9. Kozijnfolie
Heb je enkel of dubbel glas en kun je dat nog niet meteen vervangen? Dan kan kozijnfolie een oplossing zijn. Deze speciale folie is niet duur. Je spant het voor de binnenkant van het glas en plakt het op het kozijn vast. Hiermee verbeter je de isolerende werking van het glas: van enkel glas maak je als het ware dubbel glas en van dubbel glas maak je HR-glas.
5 tips met een grotere financiële investering
1. Voorkom storingen in je CV-ketel
Als onderdelen van je cv-ketel van verloop van tijd verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld raken, gebruik je vaak meer gas dan nodig. Dat voorkom je met regelmatig onderhoud. Zo verleng je de levensduur van je cv-ketel en bespaar je gas.
2.Vervang je cv-ketel
Als je een oude cv-ketel hebt, overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige combi-ketel. Een combi-ketel zorgt voor verwarming en voor warm water.
Een nieuwe cv-ketel kan een flinke investering zijn. Maar het bespaart je ook stookkosten. Op marktplaats worden ook veel tweedehands exemplaren aangeboden omdat veel mensen overstappen op een warmtepomp.
3. Dakisolatie.
Dit kost voor een gemiddelde woning ruim 5.000 euro. U kunt het ook zelf doen. Reken dan op ruim 1.000 euro aan materiaalkosten.
4. Dubbel glas
Het is afhankelijk van de soort kozijnen die je hebt of dit mogelijk is. Je kan er ook voor kiezen om enkele kozijnen van ruimtes waar je veel bent te voorzien van dubbel glas.
5. Infraroodpaneel
Met een infraroodpaneel verwarm je jezelf, niet de hele ruimte. Ze warmen heel snel op. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld handig op deze plekken:
- badkamer: je zet hem alleen aan als je in de badkamer bent, de radiator kan uitblijven
- werkkamer: de verwarming kan uit of lager, het paneel houdt je warm
- boven de bank in de woonkamer: jij zit lekker in de stralingswarmte, de thermostaat kan een paar graden lager.6. Aanschaf nieuwe apparaten
Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten altijd op het energielabel. Een vaatwasser of wasmachine met het label A+++ is misschien duurder in de aanschaf, maar zal je uiteindelijk een hoop energiekosten besparen.
20 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: