Parknieuws

Bewonersbijeenkomst 1 december

Hallo bewoners van de Molenpolderhof,

Op 1 december is er een bijeenkomst geweest voor alle parkbewoners, georganiseerd door de gemeente en Platform Rondom Maarssenveen. Hier lezen jullie een overzicht:

 • De gemeente stuurt het verslag van de parkcontroles naar alle besturen. De bedoeling is dat zij dit met ons bewoners gaan bespreken.
 • Klik hier voor het uitgebreide verslag. Neem even de tijd om het verslag door te lezen. Er staan o.a. nuttige tips en informatie in over brandveiligheid en mogelijkheden voor AED’s.

Op 1 december nodigde de Gemeente Stichtse Vecht en het Platform Rondom Maarssenveen alle inwoners van onze parken uit voor een informatiebijeenkomst. De aanleiding is een controleronde door brandweer, gemeente en politie die afgelopen herfst is gehouden. Hieronder volgt een verslag. Er zijn een aantal algemene constateringen gedaan en er zijn een boel tips gegeven met betrekking tot brandveiligheid en het plaatsen van AED’s.

Er hebben controlerondes op onze voormalige chaletparken plaatsgevonden door de gemeente Stichtse Vecht en de brandweer. Om te voldoen aan de eisen die het permanent bewonen met zich meebrengt moeten niet alleen de woningen aan bepaalde eisen voldoen, maar ook het park zelf. De info die de gemeente en de brandweer hebben verzameld zal naar de besturen van de Vereniging van Eigenaren gestuurd worden en zij zullen de verbeterpunten doornemen met de bewoners.

Kevin de Ridder van de gemeente heeft de samenwerking met de brandweer en de parkbewoners als prettig ervaren. Onderstaande punten werden genoemd maar geven niet aan dat de rest allemaal op orde is. Het is een begin volgens Kevin en we moeten het niet zwaarder maken dan het is, het is een tussenstap. Volgend jaar komen de gemeente en de brandweer terug op hun bevindingen, we zijn halverwege het project. Er komt nog een definitief advies.

ALGEMEEN

 • Enkele wijken hebben geen kinderspeelplaatsen, dit is echter wel een eis.
 • Bij een aantal wijken zijn geen groenvoorzieningen, terwijl minimaal 5 % van de woonwijk uit groen moet bestaan. Bermen langs de weg worden soms gezien als groenvoorziening maar deze gelden niet.
 • Er zijn te weinig parkeerplekken bij sommige parken. Dit moeten er 1.6 per woning zijn, deze moeten beschikbaar blijven en mag geen voortuin worden.
 • Bij sommige parken zijn postkasten en hekwerken geplaatst, maar dit is niet aangevraagd bij de gemeente.
 • Slechte hemelwaterafvoer geeft problemen voor de toegankelijkheid van de wegen.
 • Hekken en schuttingen aan de voorzijde van woningen zijn soms hoger dan een meter. Tot op heden is daar niet op gehandhaafd, maar officieel mag dit niet. Hier komt mogelijk nog een vervolg op.

AED’S

Voorlichting van Stichting HartslagNu.

 • Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
 • Alles over AED’s vind je hier: Stichting Hartslagnu
  https://www.hartreanimatiestichtsevecht.info/
 • Er zijn 7 chaletparken met in totaal 400 huishoudens. Er is slechts één openbaar toegankelijke AED, op de Berkenhof

Oproep burgerhulpverlening:

 • Burgerhulpverlening is meestal eerder ter plaatse dan de professionele hulpverlening. In het buitengebied is een afstand van 750 meter tussen vrij oproepbare AED ‘s wenselijk.
 • Als 112 gebeld wordt i.v.m. een hartstilstand krijgen 30 aangesloten vrijwilligers een oproep. Twee ervan zijn binnen 6 minuten ter plaatse waarvan er 1 naar de patiënt gaat en 1 de AED haalt.
 • Op de chalet parken blijken weinig aangesloten burger hulpverleners. Als er AED’s geplaatst worden moeten er wel bhv’ers zijn.
 • Een reanimatie training kost 40 euro duurt 2 tot 3 uur en je aanvullende zorgverzekering vergoed de kosten van de training. Elke 2 jaar krijg je een opfrismoment. Heb je interesse? Bel 06- 10928636 voor training van HartslagNu.
 • Naast de AED op de Berkenhof, zijn er 3 AED’s in het zwembad, maar deze zitten achter slot en grendel. Indien de bewonersvereniging het aankaart, kunnen deze mogelijk openbaar worden gemaakt.

Bedrijven/eigenaren zijn bang dat hun AED’s gestolen worden. Stichting HartslagNu garandeert dat ze een nieuwe bezorgen als dit gebeurd. Diefstal en gepakt worden betekend bovendien een strafblad. Vrij oproepbaar betekend geen slot en geen pincode. Op een belangrijke ‘witte plek’ levert de stichting de buitenkast gratis. Bewoners zelf betalen dan de AED, deze kost ongeveer 1050 euro. Per park zijn er 6 burgerhulpverleners nodig. Als je dit al bent hoef je geen cursus te doen, als je arts of verpleegkundige bent ook niet. Je moet je dan wel aanmelden. Ook zijn er mensen nodig die burgerhulpverleners de weg helpen te vinden op de parken.

112 weet waar de AED hangt en wie de burgerhulpverleners zijn. Er krijgen 30 mensen melding die hulpverlener zijn.

Ben jij iemand die het belang inziet van meer vrij oproepbare AED’s op de Westbroekse Binnenweg? Meld je aan bij ons bestuur en bij de Vereniging Rondom Maarssenveen dan kan er een projectgroepje gestart worden!

BRANDWEER

Wat de parken kenmerkt: schuttingen van riet, coniferen, heel veel hout en veel schuurtjes. Best compact allemaal. Als er brand komt dan kan het snel gaan. Dit vraagt om extra voorzichtigheid en bewustzijn bij alle inwoners.

Hieronder volgen een paar onderwerpen waar de brandweer ons over adviseert om het brandveilig te houden.

De meest voorkomende oorzaken van brand

1 : de open haard

2 : Bakken en braden, even weglopen.

3 : Wasmachine/wasdroger kortsluiting.

4 : Telefoon: opladen als je wakker bent en als je thuis bent! Niet nachts naast je kussen opladen dus, maar overdag opladen op een harde ondergrond en niet op je bed. De oplader, het snoertje en de telefoon zelf kunnen alle drie spontaan ontbranden.

Open haarden

 • Let op het weer.
 • Let op droog hout.
 • Let op het juiste hout
 • Stapel op de juiste manier op; de Zweedse manier.
 • Laat je schoorsteen regelmatig professioneel reinigen.
 • Aan de binnenzijde blijft creosoot zitten en als dat vlam vat dan ben je aan de beurt.
 • Advies bij schoorsteenbrand: klep sluiten en brandweer bellen. Potje zout bij de open haard neerzetten, bij schoorsteenbrand wordt het zout door het vuur meegenomen en dooft de brand met geluk; een poederblusser is ook zout.

Rookmelders

 • Rookmelders zijn per 1 juli verplicht. Er komt geen controle, de verzekering gaat er van uit dat je deze preventieve maatregel voor jezelf neemt. Als er ‘s avonds brand uitbreekt en je hebt geen werkende rookmelder is je kans op overleven heel klein omdat jouw reukvermogen in je slaap niet actief is. Hang een rookmelder in de vluchtwegen.
 • Plaats een rookmelder in de ruimte waar je je telefoon (en laptop) oplaadt. Hetzelfde geldt voor fietsaccu’s en alle andere oplaadbare apparatuur en gereedschap. Hang je rookmelder altijd aan het plafond, nagenoeg in het midden. CO melder op reuk hoogte. Je kunt op maat advies krijgen via de brandweer.

BBQ/vuurkorven

 • Erg risicovol om te gebruiken! Er ontstaan eenvoudig ontploffingen met brandbare stoffen of vonken richting omgeving.
 • Er zijn bijvoorbeeld veel coniferen zijn hoog en droog en vatten zowel ‘s zomers als ‘s winters snel vlam!

Nog enkele algemene tips

 • Bij brand altijd de brandweer bellen ook al denk je dat er allang gebeld is. Meer meldingen maakt de brandweer ook alerter, zegt de brandweer zelf!
 • Houdt de vluchtwegen vrij
 • Laat je huissleutels nachts aan de binnenkant van de deur zitten! Je hebt vanaf dat je rookmelder afgaat 3 minuten om je huis uit te komen. Als je geen sleutels in je deur wilt laten zitten, hang dan een kopie van je voordeursleutel in de meterkast. Als je eruit wilt kan je eruit.
 • Droger en wasmachine niet volproppen in een schuurtje vol met dozen.
 • Niet stekkerdoos aan stekkerdoos aan stekkerdoos vastmaken.
 • Stouw schuurtjes niet vol met brandbaar materiaal.
 • Neem een gekeurde brandblusser in huis en koop een nieuwe als de datum verlopen is. En van minimaal 6 kilo! Litertje doe je niks mee.
 • En schroom niet 112 te bellen.
 • Zijn mensen aan het barbecueën aan de plas en/of is er spraken van open vuur? Meldt het bij de politie en de gemeente en bespreek het vooral met elkaar.

De brandweer heeft rapportages verstuurd naar de gemeente n.a.v. de controlerondes op de parken en gaan de uitslagen per park gezamenlijk behandelen en gaan daarbij uit van maatwerk. Omgevingswet is voorlopig uitgesteld en de gemeente werkt met bouwbesluit 2012. Het uitgangspunt is risico hantering en dat de watervoorziening goed geregeld is. Denk eraan dat er een aanrijd beveiliging is en dat de brandweer niet misgrijpt bij de brandputten.

De brandweer heeft aanbevelingen gedaan. Maar probeer vooral zelf na te denken als je iets maakt/bouwt. En de brandweer heeft hulp van bewoners nodig om de brandputten vrij te houden, ook tijdens feestjes… De wegen moeten 3.30 m breed 4.30 m hoog vrij zijn. Blijf alsjeblieft zelf ook snoeien!

Heb je zorgen over je woonomgeving dan kun je een zogenaamde ‘Melding Openbare Ruimte’ doen bij de gemeente Stichtse Vecht.
https://stichtsevecht.nl/onderwerp/1943/melding-openbare-ruimte/
Wat voldoet aan het bouwbesluit mag in principe, maar als je je ernstig zorgen maakt kan je de gemeente wel vragen om te komen kijken.

Als gezegd: volgend jaar komen de gemeente en de brandweer terug op hun bevindingen, we zijn halverwege het project. Er komt nog een definitief advies.