Parknieuws

Hoi nieuwe mini bewoner! – Lewis

Ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe buren? Elke nieuwsbrief leren we nieuwe bewoners van het park beter kennen. In deze vierde editie stellen we graag Jasper, Lotte en nieuwe bewoonster Lewis aan je voor. Zij zijn geïnterviewd door Jos.

Even voorstellen nieuwe(re) bewoners: Lotte, Jasper en Lewis, wonen sinds 3 jaar aan het achterste pad (het laatste grindpad). Lewis woont er nog maar 6 weken natuurlijk.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Jasper: Ik ben altijd al een vervend zwemmer geweest, toen ik in Overvecht woonde zwom ik hier elke dag de plas over en weer teug, conditioneel ideaal, lekker sporten! Later droomde ik met Lotte van een eigen plekje aan de plas. Toen een studiegenootje van haar vertrok op het Zwaluwpark hebben wij de kans om daar te huren met beiden handen aangegrepen. Het was echt thuiskomen, vanaf het eerste moment! Iedere dag zwemmen en een tuintje, heel wat anders dan de Croeselaan, waar we daarvoor woonden.

Wat is het verschil tussen het Zwaluwpark en de Molenpolder?

Jasper: Ik denk wel dat de sfeer wat losser is op het Zwaluwpark, dat zie je al aan de cultuur op hun strandje. En de ‘wildbouw’ natuurlijk, super grappig! Op de Molenpolder zitten de mensen best wel achter hun schutting verstopt en loop je echt niet zomaar bij iemand de tuin in, dan stuur ik liever eerst ‘n appje. Op het Zwaluwpark ‘kuieren’ mensen het straatje op en neer. Hier zie ik nooit iemand zomaar wandelen op het park. Nou wonen wij ook een beetje aan het verdomweggetje natuurlijk, maar genieten ook erg van onze privacy hoor!

Wat heeft jullie verrast aan het wonen op dit park?

Dat er in zo’n sneltreinvaart zoveel nieuwe mensen zijn komen wonen! Toen wij hier drie jaar geleden kwamen, waren het voornamelijk oude rotten die hier zaten. Dat het na de legalisatie zo snel zo heeft kunnen veranderen heeft ons echt verbaasd. Er is nu meer burencontact en we helpen elkaar meer. Er komt steeds meer gezamenlijkheid van de grond!

Speelde de legalisatie eigenlijk een rol voor jullie?

We hebben 7 maanden voor die tijd gekocht en gingen er eigenlijk wel vanuit dat het door zou gaan. Maar het speelde eigenlijk geen rol: we wilden hier gewoon dolgraag wonen.

Hoe zou jullie droomchalet eruit zien?

We hebben hier net alles verbouwd en het ís al ons droomhuisje! Helemaal zelfvoorzienend zou natuurlijk in de toekomst geweldig zijn. Maar we zijn snel tevreden denk ik. Het zou heerlijk zijn als Lewis hier kon opgroeien. Iets dikkere muren zou dan wel handig zijn.

Jaaaaah! Lewis jullie dochter! Er is toch wel wat verwarring geweest rondom haar naam maar die helpen we nu even vakkundig de wereld uit: Lewis is een meisje! En 6 weken oud ten tijden van het interview en het ziet eruit alsof ze altijd al in jullie leven was. 

Lotte: Het is meteen zó eigen, zo’n kindje, terwijl je je er eigenlijk toch niet goed op voorbereiden kunt. Het is heerlijk dat ze er is! De nieuwe parkgeneratie samen met Ronja!! Ze gaan straks ook naar hetzelfde kinderdagverblijf en komen zelfs in dezelfde groep.

Wanneer is jullie eerste duik in de plas?

Lotte: Voor mij was dat vorige week (red: 8 juli) want ik heb een keizersnee gehad, dus ik mocht al die tijd het water nog niet in en met die warme dagen was dat wel een kwelling. Het was heerlijk!

Jasper: Eind maart, begin april. Ik ben elk jaar van plan om het hele jaar rond te blijven zwemmen. Maar dat zeg ik vooral in de zomer heel hard. Vanaf september zeg ik het al minder hard en toch heb ik dit jaar tot begin november volgehouden. Toen stond ik in het water en dacht: vind ik dit nou eigenlijk leuk? Vorig jaar zomer had ik getraind in Schotland, tijdens het zeilen ben ik elke dag in de ijskoude zee gesprongen. Maar met vrienden is dat toch heel anders dan dat je hier in je eentje staat. Toen we pas op het Zwaluwpark woonden sprong ik er op 10 april in en verzoop ik echt zowat, was helemaal aan het hyperventileren. Koppig als ik ben de volgende dag weer gegaan en ging het steeds beter. Ik ben geïnteresseerd in de methode van Wim Hof (red: Wim Hof-methode: je weerstand verhogen door je lichaam stelselmatig aan flink wat kou te laten wennen). Ik heb zijn challenge gedaan: een maand lang koud nadouchen, elke dag wat langer, tot je op 2 minuten zit. Dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ik zou graag met hem meegaan en bijvoorbeeld een besneeuwde berg in Polen beklimmen in mijn zwembroek!

Lotte: Ik vind zwemmen heel fijn maar zie het meer als ontspanning en meditatie en het hoeft van mij niet zo snel en diehard, maar vind het wel heel tof wat Jasper doet en ik zou zeker heel benieuwd zijn naar zijn ervaringen mocht hij ooit aan zoiets deelnemen.

Wat doen jullie graag in het dagelijks leven behalve met Lewis zijn en zwemmen?

Jasper: Eten! Koken! Veel buiten zijn, lekker rommelen in de tuin. Er was een heel gek boompje dat ik in een bolletje heb gesnoeid en ineens bleken er pruimen aan te groeien! Wat perfect past, want ik probeer van de tuin een soort mini voedselbosje te maken (red: Jasper is van de Permacultuur).

Lotte: Vrienden opzoeken, en uitnodigen en voor iedereen koken. Ik vind ontspanning heel belangrijk vanuit mijn vak (red: Yogadocent/massagetherapeut) en ik probeer dat zelf ook in m’n leven te integreren. Ik voel me niet echt geroepen om de park yogadocent te worden, daarvoor werk ik veel te persoonlijk. Maar als er een een andere yogadocent komt, dán doe ik wel mee!

Guilty pleasures ook nog?

Nou we zijn wel echte bourgondiërs en houden van een drankje en lekker eten. We hebben zeker onze idealen maar zijn niet ultra strak in de leer, want daarvoor houden we teveel van lekker genieten. We moesten hier in de tuin kiezen tussen een zitje om de laatste zonnestralen op te vangen of een ‘echt’ moestuintje. Het werd in de zon zitten natuurlijk!

 

NB van de redactie: Jasper is 19 aug het ijsbad ingegaan tijdens een Wim Hof-event.

 

549 Comments