Uncategorized

Het droomhuis van Evelien, Kees-Jan, Roselyn en Florian

Evelien, Kees-Jan en hun kinderen Roselyn en Florian zijn twee jaar geleden op park Molenpolder komen wonen, nadat ze een nieuw huis hebben laten bouwen op een van de prachtige hoekpercelen van ons park. 

We huurden een woning op de Berkenhof. De eigenaar gaf al een tijdje aan dat hij graag terug wilde in zijn eigen woning. We hebben wel rond gekeken op de parken, maar konden geen huis vinden dat bij ons paste. We wilden wel heel graag op deze plek blijven wonen. We hebben toen Karin van Willigen als aankoopmakelaar ingeschakeld. Diezelfde dag nog liet zij ons deze plek zien. We waren gelijk verkocht. We vonden de plek prachtig, omdat het aan het eind van het park is, achter de bomenrij. En voor ons is het ideaal dat je wel de auto voor de deur kan parkeren. Er stond een mooi onderhouden chalet op het perceel en een prachtig onderhouden tuin. Helaas was deze woning voor ons gezin te klein, dus wisten we gelijk dat we iets nieuws moesten gaan bouwen. 

De vraagprijs was hoog, vooral voor iets wat je toch gaat slopen. Maar we wilden het zo graag, dat we er toch voor zijn gegaan. We hebben er nog geen moment spijt van gehad. 

Het huis in het kort;

Oppervlakte huis: 140 m2,
Kuub tot 5m: 280 m3

Aantal kamers: 4 slaapkamers, grote huiskamer en een speelzolder.
Perceelgrootte: 500 m2

Voorbereiding

Diezelfde dag hebben we een bod gedaan en zijn we tot een overeenkomst met voorbehoud van financiering gekomen. Toen hadden we maar 6 weken om alles te regelen; ontwerp huis, offerte aannemer en de hypotheek. We hebben hiervoor met architect Joost Marchal en aannemer TT Timmerwerken via Doron en Lotje samengewerkt, omdat zij hier goede ervaringen mee hadden. 

In eerste instantie vond ik de tekeningen van de architect niet zo mooi, maar we hadden geen tijd om lang stil te staan bij alle beslissingen. Ik merkte ook dat architecten hun eigen ideeën hebben en daar soms koppig in kunnen zijn. Maar omdat we haast hadden en wel heel enthousiast waren over de binnenruimtes, gingen we al snel akkoord en hoopten we dat we in het proces nog wat aanpassingen konden doen. Achteraf gezien was ik graag langer bezig geweest met het ontwerp om bepaalde keuzes meer door te denken. Maar de korte tijd die we hadden heeft er ook voor gezorgd dat we snel knopen doorhakten en uiteindelijk heeft het resultaat goed uitgepakt. 

In augustus was de koop officieel rond. We hebben toen gelijk de vergunning ingediend. Deze hebben we pas in januari ontvangen. Op een gegeven moment kregen we een principeakkoord, maar dan moet het nog langs de welstandcommissie. Wij moesten nog een aantal dingen aanpassen, omdat dit niet naar hun smaak was. Daar waren we wel verrast over. 

De bouw

We hebben Tom van TT Timerwerken gevraagd om de bouw op zich te nemen. Hij is een hele dynamische aannemer en ook erg flexibel. In januari zijn we van start gegaan met de sloop van het oude chalet. In juli konden we in ons nieuwe huis. Het wind- en waterdicht neerzetten van het huis, duurde net zo lang als het afbouwen aan de binnenkant. 

Gaandeweg konden we nog een paar goede aanpassingen doen. We kregen bij veel dingen ook een beter beeld toen we het in het echt zagen. 

We merkten dat het wel echt belangrijk is om dagelijks op de bouwplaats aanwezig te zijn en ook zelf met alles mee te kijken. Zo hebben we alles zelf nagemeten, waardoor we een aantal dingen hebben weten te voorkomen. Anders was de gang bijvoorbeeld per ongeluk 20 cm smaller geworden dan wij wilden. 

Zelf hebben we alles geschuurd en geverfd. Al het hout moest in de olie. Het was wel goed te doen, maar wel veel werk! Het huis is natuurlijk nog steeds een ‘work in progres’, er moet nog veel gebeuren. 

We hebben gelukkig vrijwel geen tegenslagen gehad, het proces ging heel organisch. Ik zou het zo weer doen! 

Het eindresultaat

We zijn heel blij met de grote ruimte in het midden (woonkamer). Ik vind het heel mooi dat de kamer zo de hoogte in gaat. Dat geeft een ruimtelijk en vrij gevoel. Ook vind ik het fijn dat we zo min mogelijk ruimte kwijt zijn aan verkeersruimtes (gangen, hal etc). 

We hebben veel deuren naar buiten toe, er zit bijvoorbeeld een deur naar buiten in de douche. Dat is ideaal als de kinderen helemaal onder de modder zitten. Ze hoeven niet door het huis te lopen, maar ze kunnen gelijk via die deur onder de douche. 

Ook valt de ochtend- en avondzon mooi naar binnen, dat is heel fijn. 

Achteraf hadden we beter over de positie van sommige ramen moeten nadenken. Het raam dat open kan in onze slaapkamer zit precies bij ons hoofdeinde, het is niet prettig om die tocht in je nek te hebben als je slaapt. Ook had ik graag meer stekkerpunten willen hebben. We hebben de punten tactisch proberen te plaatsen, maar nu blijkt achteraf dat als ik ga stofzuigen ik op sommige plaatsen op de grond moet gaan liggen om onder een bed de stekker er in te doen. Nu zou ik ervoor kiezen om bij elk lichtpunt ook een stekkerpunt te plaatsen.  

In onze tijd was het nog niet verplicht om 30 cm boven het maaiveld te bouwen, maar dat zou ik nu zeker adviseren. 

Kosten

De aannemer had vooraf een offerte gemaakt. Bij alle extra dingen die wij vroegen, maakte hij vooraf een offerte. De kosten waren dus heel helder. Het was mooi geweest als de aannemer ook had willen afwerken, maar daar was helaas geen tijd voor. 

Aan het einde van de verbouwing hebben we daarom veel losse klusjesmannen moeten inhuren, dat heeft veel geld gekost wat we niet goed vooraf hadden begroot. Ik denk dat het ook een stuk meer geld heeft gekost dan als één partij alles had gedaan. 

Ook moet je goed nadenken over garanties. Als er iets mis gaat, wijzen alle partijen naar elkaar en vinden het werk van de ander altijd slecht. 

Vraag altijd een offerte vooraf in plaats van ‘uurtje factuurtje’. Er zijn klusjesmannen geweest waarvan ik me afvraag wat ze in de tijd die ze hebben gefactureerd nou precies hebben gedaan. Een vaste projectprijs werkt beter. 

Ook grondstoffen waren extreem duur. Bijvoorbeeld de Osmo-olie die we hebben gebruikt. Een heel erg mooi product, maar echt onwijs duur. Ik durf niet op te tellen hoeveel we daar uiteindelijk aan kwijt zijn geweest. 

Dus vooral de kosten aan het eind van project hebben ervoor gezorgd dat we meer hebben uitgegeven dan we vooraf hadden begroot. 

Duurzaamheid

We hebben 18 zonnepanelen op het dak en lage-temperatuur vloerverwarming met een warmtepomp. Met warmtepompen kun je heel veel kanten op, maar het is niet de meest duurzame optie. Een andere duurzame optie is bijvoorbeeld een palletkachel waar je ook je water mee kan verwarmen. 

We hebben een grijswatersysteem. Hiermee vangen we het water van ons dak op. In totaal kan er 5000 liter in. We gebruiken het om twee toiletten mee door te spoelen en voor de wasmachine. Als de tank bijna leeg is gaat die over op leidingwater, zo zit je nooit zonder.
Wij hebben gekozen voor een systeem met de pomp in de tank, ivm geluid. We hebben deze besteld bij mijnwaterfabriek.nl. Maar ik denk dat als je zelf handig bent, je ook de onderdelen los kan bestellen. Dat scheelt veel geld. Dit systeem heeft ons 3000,- euro gekost. 

We hebben een bamboe en marmoleum vloer. Beide zijn milieuvriendelijk en duurzaam, ook door de lange levensduur van beide materialen. 

We hebben ook geen gas meer. We hebben de gasleiding niet weg laten halen, dat kost veel geld (800 tot 1200 euro). Ook hebben we het gas niet officieel afgesloten, omdat je de leiding dan na een jaar weer moet aansluiten of laten verwijderen. We hebben nu gewoon 0 op de meter en hopen dat in de toekomst de overheid zelf de gasleiding weg haalt. 

In de toekomst zou ik graag accu’s willen hebben om onze eigen opgewekte energie in op te slaan. Nu leveren we het nog terug aan het net. 

En ik had graag een horizontaal warmte terugwisselsysteem willen hebben in de douche. Dit moet je al vooraf aan de bouw bepalen, omdat het in het beton van de fundering uitgespaard moet worden. Het beton moet dan ook wel ruim 15 cm dik zijn. Het kost je eenmalig ongeveer 2000 euro, maar je doet er wel 30 jaar mee. Je wint er ongeveer 40% warmte mee terug. 

Zo’n warmte terugwisselsysteem is ook mogelijk voor je hele huis. Je kan daarmee je huis verwarmen of juist koelen. Daarvoor moet je een buizenstelsel aanleggen in je muren en het schijnt pas rendabel te zijn bij een grotere oppervlakte. 

We hebben ervoor gekozen om in ons huis zo min mogelijk MDF onbewerkt te laten. Het is een praktisch materiaal, maar het stoot gifstoffen uit als het warm wordt. 

Verder had ik graag gebruik gemaakt van de verf van het merk FAIRF. Die hebben duurzame verf, zonder gifstoffen. Toen wij aan de slag gingen met verven, hadden ze nog maar weinig kleuren, maar inmiddels is hun collectie uitgebreid! 

Op ons dak ligt bitumen. Ik kwam laatst een bedrijf tegen dat deze dakbedekking recyclet. Het was natuurlijk mooi geweest als we het daar hadden aangeschaft. Ook had ik graag witte bitumen gehad, omdat dit zo een paar graden kan schelen qua warmte binnen. Al blijft het nu alsnog erg aangenaam in de zomer door goede isolatie en de bomen voor ons huis!