Parknieuws

Rubriek Nieuwe Bewoners

Annemiek en Carlos 7 juli 2018

pastedGraphic.pngHoe ben je hier terecht gekomen?

Annemiek: Petra (red. Biesta) liet me wat beschikbare plekken zien toen ik opzoek was naar een nieuwe stek, ik vond de sfeer meteen leuk en ben in juni 2016 hier ingetrokken, vlak voor de legalisatie.

Toen kende je Carlos nog niet?

Nee, maar dat zou niet lang meer duren want Ik verhuisde op 6 juni naar dit huisje en op 9 juni nam ik het vliegtuig naar Cuba.

En toen???? Vertel!!!!

Carlos: op een avond kwam ze met gemeenschappelijke vrienden mee naar mijn werkplaats, we gingen uit en later nog een paar keer en zo is het gekomen!

Annemiek: ik ging naar Cuba om meer te leren over de politiek, én voor de rum en de sigaren natuurlijk!!!

Ben je echt gek op sigaren?

Annemiek: ja, ik vind het vooral heel lekker ruiken. Mijn vader rookte vroeger sigaren: het is een geur uit mijn kindertijd. En mijn opa rookt ook sigaren.. heerlijk!

Heb je dan echt van die grote regenpijpen gerookt in Cuba?

Annemiek: Jazeker!!

En jij Carlos?

Carlos: ik ben niet verslaafd maar als ik lekker aan het relaxen ben dan rook ik graag een goede sigaar. Muziek luisteren met vrienden, rum drinken en dan een sigaar erbij als de sfeer ernaar is. En ik heb natuurlijk sigaren meegenomen voor Annemiek haar vader

Annemiek: die helemaal lyrisch was!

Hoe lang ben je de eerste keer in Cuba gebleven?

Annemiek: 4 weken. Het was gek weer in Nederland terug te zijn, in een huis waar ik nog geen 3 dagen geslapen had. Alles zat natuurlijk nog in dozen, maar het was ook fijn om alles uit te pakken en in te gaan richten. En in november ging ik al terug!

Had je het verwacht dat ze terug kwam Carlos?

Carlos: ha, nou mensen zeggen wel vaker dat ze terugkomen! Maar thuisgekomen wacht er hun leven en is alles snel anders, dus ik was best sceptisch en het was echt een geweldige verrassing toen ze kwam! We hebben wel elke dag gechat; voor ‘n paar minuten maar, want internetten is heel erg kostbaar in Cuba.

Dus het grote plan is nu dat je hier komt wonen: Voorgoed!

Carlos: ja! Ik werk iedere dag heel hard aan m’n Nederlands. In het begin snapte ik er totaal niks van. En als ik iets voordoe aan vrienden zeggen ze: OMG is dat echt een taaaaaaaal, neeee dat kan niet waar zijn!!!!!!! Hard lachen, nog harder lachen. En iedereen spreekt Engels tegen me, dus..

Vertrekken er veel mensen uit Cuba?

Carlos: de meeste vrienden zijn al weg. En de achterblijvers beraden zich. Heel verdrietig allemaal.

Probeert de Cubaanse regering jullie binnen te houden?

Carlos: tot voor kort was het inderdaad moeilijk te vertrekken, nu is het een soort van OK, maar het is bijna onmogelijk voor gewone mensen. Je hebt een bankrekening nodig met een bedrag dat je in Cuba onmogelijk kunt verdienen met een normale baan. Je hebt echt financiële ondersteuning nodig van vrienden of familie in het buitenland.

Maar als alle capabele mensen het land verlaten? Hoe moet het dan verder?

Carlos: ja, inderdaad; dat is het gesprek van de dag. De opleidingen zijn best goed in Cuba maar je kunt je kennis niet toepassen, want in het Cubaanse bedrijfsleven wordt er nog gewerkt zoals 30 jaar geleden, zonder computers en internet. Dus na een aantal jaar is je opleiding veroudert en kun je er ook in het buitenland geen kant meer mee op. Alleen de mensen die op de universiteit werken blijven een beetje bij met de rest van de wereld. De hele situatie is ontstaan in de jaren 90 na het uiteenvallen van de Sovjetunie. Nu kiezen Cubaanse jongeren studies die in het buitenland nodig zijn, IT bijvoorbeeld en vertrekken zo snel mogelijk.

Maar hier is het ook zwaar voor nieuwkomers om aan de slag te komen, zeker als je passend werk zoekt.

Carlos: Ja ik weet dat er sprake is van een enorm competitieve samenleving hier. En ook dat er heel veel mensen hier naar toe willen komen sowieso.

Maar jij bent gekomen voor de liefde! Dat is anders.

Annemiek: alleen voor de regering maakt dat niks uit, de procedures zijn eindeloos…

Genoeg politiek! Even iets lekker oppervlakkigs: wat heeft jullie uitgesproken verrast op ons park?

Carlos: haha, mij verbaasd alles hier dus da’s lastig om te zeggen. Maar ik vind het heel fijn dat we privacy hebben, dat ieder huisje zijn eigen tuin heeft en dat er zoveel groen is en al die huisdieren, ongelooflijk!! En dat sommige zo netjes zijn op hun tuin en hun huisje zo goed onderhouden. Dat is echt opvallend.

Nou veel medelanders vinden het hier maar een zooitje hoor.

Anemiek: ja, ik werd ook gewaarschuwd toen ik hier wilde gaan wonen, zou je dat nou wel doen? Trailer trash…. Mij verraste het groen, de rust en de stilte en gelijktijdig de levendigheid op het park, en de mix van bewoners die vind je normaal niet zo gauw bij elkaar denk ik.

Hoe zou je droomchalet eruit zien?

Annemiek: nou zoals dit! Ik zou wel gekleurd glas in lood willen. Maar verder is het perfect!!!

Carlos: Tsja,  in Cuba droom je niet over dat soort dingen. Dat klinkt misschien rot maar je fantaseert gewoon niet te veel over wat zou kunnen zijn. Dit huisje is gewoon heel prima.

Wanneer was je eerste duik in de plas?

Carlos: haha, vorig jaar augustus (red: let wel het was afgelopen juni: superheet)  het water is hier te koud. In Cuba is het water altijd warm, echt! De buitentemperatuur zakt nooit onder de 20 graden in de winter. Januari 25 graden. Onder 20 graden is ultrakoud voor Cubaanse begrippen en dan showen we meteen onze dikke jassen en mutsen!

Annemiek: mijn eerste duik was in mei hoor!

Wat vinden jullie leuk om te doen in je vrije tijd?

Carlos: voetballen kijken en bier drinken! We kijken nu de kampioenschappen als we niet geïnterviewd worden 😉

Annemiek: ik ook. En lekker in de tuin werken.

Guilty pleasure?

Annemiek: Chocola. Ja.. ook ik. Wel zo ethisch mogelijk, Tony Chocolonely dus.

Carlos: Vlees. Daar kan ik kort over zijn. Niet veel, maar af en toe een kip in de soep!

Annemiek: jaaaaah jouw linzensoep is geweldig!!!

Carlos: alleen in Cuba gebruiken we de snelkookpan!!! Hier schiet het niet op!!!!

Recept van Carlos:

Gele linzen gaar koken met wortels en aardappels. Uien, knoflook en komijn fruiten, erbij doen. Lekker zonder vlees. In Cuba doen de echte vleeseters er in het begin varkensbotten bij. Maar een kip mag ook. In stukken. Liefst van Wietske 😉

Naschrift van de redactie: Carlos is ondertussen terug naar Cuba. En Annemiek is ondertussen op de helft van haar zwangerschap. Alles gaat goed! Ze hopen dat Carlos zich zo gauw mogelijk voor goed in Nederland kan vestigen.

451 Comments