Parknieuws,  Tuintips

Geen natte voeten meer

Op Molenpolder hebben we soms wateroverlast: Net als de rest van Nederland krijgen we steeds meer te maken met regenbuien, waarbij in korte tijd veel water naar beneden komt. En steeds langere natte periodes. Daarnaast staat het grondwater hoog. De gevolgen zijn grote plassen op straat, in tuinen, onder huizen en op
parkeerplaatsen. En soms een verstopt of overstromend riool, omdat bij veel bewoners de regenpijp op de riolering aangesloten is. Wat te doen met al dat hemelwater? Lotje en Doron geven tips.

Door Charlotte

Vanuit de gemeente is het niet verplicht om hemelwaterafvoer los te koppelen van het riool, maar het wordt wel sterk aangeraden. De riolering heeft onvoldoende capaciteit, en het rioolwater is moeilijker te zuiveren als het verdund is met regenwater.  In ons huishoudelijk reglement, waar we tijdens de komende ALV over stemmen, staat dat de afvoer bij nieuw- of verbouw niet meer op het riool aangesloten mag worden. 

Gelukkig zijn er allerlei andere manieren om met hemelwater om te gaan. 

Doron heeft enkele afwateringsoplossingen die hij wel met ons wil delen. 

‘Welke oplossing je ook kiest – ook als je nog op het riool aangesloten bent – is het heel belangrijk om bladvangers op je regenpijpen te plaatsen. Die kun je voor weinig kopen bij bijvoorbeeld Gamma, en ze voorkomen dat je dakgoot overstroomt, dat het riool verstopt, of dat je problemen krijgt met andere oplossingen.’

‘Je kunt regenwater goed gebruiken door een regenton op je regenpijp aan te sluiten. Daar kun je je tuin en kamerplanten water mee geven, bijvoorbeeld tijdens zo’n droge zomer als afgelopen jaar. Kies wel een gesloten ton, anders heb je kans dat muggen zich gaan voortplanten in het stilstaande water.’

‘Als het water van je dak in de tuin terecht komt, helpt het om je tuin te vergroenen: Op gras en in bloembedden zakt het water veel beter weg dan op tegels. Planten nemen het water deels weer op, en door hun wortels verandert de bodemstructuur en kan het water goed wegvloeien. 

Je kunt zelfs een speciale plek inrichten voor water, een wadi. Dan maak je een lagere plek in je tuin waar het water naartoe loopt, met eventueel een grindput of infiltratiekratten er onder. Dat kan ontzettend mooi zijn! Een wadi die vooral in de schaduw ligt is meestal vochtig, daar kun je naast grassen mooie moerasplanten als adderwortel, kattenstaarten en watermunt neerzetten. Een wadi in de zon is regelmatig helemaal droog, daar moet je de beplanting op uitkiezen.

Voor wie aan de buitenste rand woont tipt Doron: ‘Leg een buis – bijvoorbeeld gewoon zo’n simpele grijze pvc buis met een doorsnede van 11 cm – vanaf je dak rechtstreeks naar de sloot. Dan ben je al het water dat op je dak valt kwijt. Dat stroomt nu niet meer je tuin in.’  

En de rand daarna?

‘Als we met z’n allen vinden dat we een waterprobleem hebben, zouden we ook aan onze buren kunnen denken. Als jij het geluk hebt dat je aan de rand woont zou je bijvoorbeeld de buizen van de buren op de jouwe kunnen aansluiten, zodat ze ook naar de sloot kunnen afwateren.’

Wat kun je nog meer doen om wateroverlast tegen te gaan?

‘Met Jantijn heb ik een grindput aangelegd op hun parkeerplaats. Als het vreselijk hard regent, is dat niet genoeg, maar bij matige regen, helpt het heel goed. We hebben een halve meter diep gegraven, ongeveer tot aan het grondwater. We hebben grindtegels verticaal in het gat geplaatst en zo’n halve kuub grind gestort. Ik denk dat daar wel zo’n 250 liter water in kan worden opgevangen.’

Zijn er nog meer opties?

‘Je kunt infaltratiekratten gebruiken. Dat zijn plastic kratten waarmee je heel veel wateropslag onder de grond creëert. Maar dit is wel een vrij prijzige methode.’

Ook wat prijziger is een groendak: een begroeid dak vangt al gauw 50% van het water op, is mooi, isolerend en in de zomer verkoelend. Het is alleen wel zwaar: Je moet wel zeker weten dat je huis het gewicht aankan. Van de groendak-opties is sedum het lichtst.

Kunnen mensen je inhuren als ze hulp nodig hebben?
‘Tuurlijk!’

Evelien en Kees-Jan, die nu nog op Berkenhof wonen, maar op Molenpolder een huis aan het bouwen zijn, gaan nog een stapje verder: ‘Ik vind het zo’n erg idee dat we de wc doorspoelen met schoon drinkwater,’ vertelt Evelien. ‘Wij hebben een 5000 litervat laten ingraven, waar regenwater in opgeslagen wordt. Er zit een pomp in de tank die het water het huis in pompt, en daarmee gaan we straks de wc’s doorspoelen en de wasmachine draaien. Er zit een koolstoffilter in het systeem, zodat de was niet bruin wordt van het water. 

Met een UV-filtersysteem zou je het zelfs voor de vaat en als drinkwater kunnen gebruiken, maar ons dak levert niet genoeg water op om dat voor een gezin van vier te doen. Als je zou willen, zou je bijvoorbeeld ook de regenpijp van je buren op het vat aan kunnen sluiten, zodat je meer water hebt. Als de tank te leeg raakt schakelt het systeem automatisch over op leidingwater, dus je zit nooit zonder. Voor het rendement moet je dit trouwens niet doen: Het systeem zonder drinkwater kost zo’n 4000 euro, met drinkwater 6000. Het gaat echt om de milieuwinst.’ 

579 Comments